Head2015 (96K)

Historiek

De Z.L.W.T.C. (aanvankelijk Z.L.T.C.) werd opgericht in mei 1972. De initiatiefnemers waren de heren Julien Kempeneers, Frans Pirard, Marcel Poffé en Aimé Omloop. De eerste zondag waren er vier renners aan de start: Brougmans, Kempeneers, Poffé en Omloop. Drie zondagen later was het groepje reeds uitgebreid met Jef Buteneers, de gebroeders Creten, Alfons Herten, Romain Sauwens en Arthur Vandenrijt.
Iedere maand werd een bestuursvergadering gehouden waaraan een zestal leden deelnamen. De eerste voorzitter was Marcel Poffé.
Auto78 (11K) Al heel snel werd een vergunning aangevraagd bij de BWB afdeling Toerisme. Vanaf dan kon men deelnemen aan heel wat sterritten: Luik - Bastenaken - Luik, Namen - Bouillon, Rekem - Francorchamp - Rekem, 300 km brevet en nog vele andere. De club bleef niet stil zitten en organiseerde zelf ook ritten. Kessenich - Aubange - Sint-Truiden, De Panne - Sint-Truiden, Sint-Truiden - Keulen, Sint-Truiden - Waxweiler (Eifel) - Sint-Truiden en Sint-Truiden - Baarle-Nassau - Sint-Truiden waren de belangrijkste.
Ieder jaar werd er een tijdrit ingericht door de BWB. Verschillende leden van de club namen aan de tijdrit deel en er werden heel wat prijzen behaald.
Door de jaren heen groeide de Z.L.W.T.C. steeds verder. Onder voorzitter Roger Boyen werd in 1978 de eerste volgwagen door de club aangekocht. De club telde toen 52 leden.
Tijdens de algemene ledenvergadering van 1991, onder voorzitterschap van Tony Cleijnen, werd het reglement aangepast zodat de club ook toegankelijk werd voor vrouwen. Martine Decoutere heeft zich dan als eerste aangesloten.
In 1994 werd er beslist om in 2 groepen te fietsen, een langzame en een snelle groep. Elke groep werd begeleid door een auto.
In 1996 werd de club mede-inrichter van de "Kiwanis-Classic". Een jaar later werd de eerste "Willy Vannitsen Classic" georganiseerd.
In 2000 kwam er een groep bij: A = langzame groep, B = snelle groep en C de meest traagste groep. Een jaar later gaf voorzitter Kris Govaerts een meer logische indeling aan de groepen: A = snellere groep, B= iets minder snelle groep en C de echte toeristen. In 2008 werd er een derde volgwagen aangekocht en in 2009 werd de nieuwe benaming van de club Z.L.W.T.C in plaats van Z.L.T.C. Om de club nog meer bekendheid en uitstraling te geven en ook om tussen de leden onderling beter te kunnen communiceren werd de site www.zlwtc.be via internet naar het wereldwijde netwerk verstuurd.
Eind 2010 gaf Kris Govaerts zijn ontslag als voorzitter. Hij werd opgevolgd door Michel Vanbrabant, die in 2012 de fakkel doorgaf aan Benny Priemen.
Op 01 maart 2016 stapte de ZLWTC over van een feitelijke vereniging naar een VZW.
De nieuwe uitbaters van ons clublokaal maakten op 21 september 2016 een eind aan de samenwerking met de fietsclub. Hierdoor moest de club na 44 jaar op zoek naar een nieuwe locatie. Die vonden we in Brustem ”Café De Drie Gezusters” waar we een proefperiode voor de ganse winter afsloten.